Utställningen Auschwitz förlänger sin vistelse i Malmö – Auschwitz

Besökssuccé – Utställningen Auschwitz förlänger sin vistelse i Malmö på grund av stor efterfrågan

Auschwitz Exhibition

Utställningen Auschwitz förlänger sin vistelse i Malmö på grund av stor efterfrågan

Sedan premiären den 26 maj har mer än 60 000 personer besökt den viktiga och gripande utställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. på Malmömässan. På grund av den stora efterfrågan kommer vistelsen förlängas till den 29 januari 2023.

”Jag tror inte att det finns någon viktigare utställning i Skandinavien just nu. Den utforskar mänsklighetens väsen, analyserar gränserna för vad som är mänskligt samt ställer viktiga frågor om vårt samtida ansvar. Jag är glad att folk kommer att kunna se den där längre“, säger Dr. Piotr Cywiński, chef på Auschwitz-Birkenau State Museums.

The exhibition will be on display at Malmömääsan in Malmö until 29 January 2023.

UTSTÄLLNINGEN I MALMÖ

Under utställningens vistelse i Malmö deltar även olika skandinaviska museer och institutioner som lånar ut imponerande föremål från sina samlingar, däribland Armé Museum, Dansk Jødisk Museum och Malmö Museer.

Dessa föremål, som inkluderar personliga föremål från regionala offer och överlevande, kommer att bidra till att förklara Sveriges och resten av Skandinaviens roll under andra världskriget.

Utställningen samarbetar också med Forum för levande historia, en svensk myndighet som använder Förintelsen och andra brott mot mänskligheten för att arbeta med frågor som tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter, för att anordna en rad offentliga och pedagogiska program. Dessa kommer att innehålla experter på Förintelsen och kommer att vara tillgängliga både personligen och online under hela utställningens gång.

4 månader till i Sverige

Utställningens förlängning med fyra månader är en konsekvens av den stora efterfrågan. På drygt tre månader har utställningen haft 60 000 besökare, varav 25 000 är studenter.

”Vi har blivit djupt överväldigade av den fenomenala besöksresponsen i Malmö. Inte bara av siffrorna i sig, utan särskilt av den tid som besökarna tillbringar med oss – i genomsnitt 2,5 timmar – och den omsorg, uppmärksamhet och respekt de visar för denna historia”, säger Luis Ferreiro, VD på Musealia och utställningsdirektör.

”Vi ser fram emot att ge fler människor möjlighet att besöka utställningen i Malmö. Utställningen om Auschwitz har lockat gäster från hela Skandinavien”, säger Stefan Papangelis VD för Nordic Exhibitions & Events. ”Utställningen skickar med besökare en tydlig varning om att vara vaksam – att inte låta denna historia upprepas och att aldrig anta att den inte kommer att upprepas”, fortsätter Stefan Papangelis.

20 000 skolungdomar från Skåne
Region Skåne och Malmö stad har möjliggjort att över 20 000 skånska högstadie- och gymnasieungdomar fått besöka utställningen kostnadsfritt.

Auschwitz. Not long ago. Not far away. började sin resa i Madrid 2017 med mer än 700 originalföremål, de flesta från det statliga museet Auschwitz-Birkenau. Malmö är det fjärde stoppet inklusive Madrid, New York och Kansas City.