Auschwitz Exhibition - Collections of original objects

Samlingen

Upplev en av de mest anmärkningsvärda utställningarna som visas

Utställningen består av mer än 700 originalföremål av stort historiskt och mänskligt värde, vittnen till fasorna i Auschwitz och Förintelsen. Vittnena är en röd tråd i en genomarbetad och gripande berättelse om lägret och dess invånares historia, både offer och förövare.

Genom urvalet av dessa gripande föremål från mer än 20 institutioner och museer över hela världen skildrar Auschwitz-utställningen den komplexa verkligheten i det beryktade lägret. Auschwitz brukar sägas vara den universella symbolen för nazisternas mål om utrotning, och en symbol för alla offer och förövare. Utställningens tydliga mål är att belysa hur en sådan plats kunde komma till och hur dess existens har bestämt vår nuvarande världsbild.

Många av föremålen har aldrig tidigare visats för allmänheten.

Låneinstitut

Tack vare det ovärdeliga samarbetet mellan Auschwitz-Birkenau State Museum och Musealia, samt 20 andra internationella institutioner och privata samlare har vandringsutställningen Auschwitz varit möjlig att producera. Och kan nu visas i ett begränsat antal städer i världen.

Musealia – San Sebastian (Spanien)
Musealia är ett spanskt företag med mer än 20 års internationell erfarenhet av att skapa och förvalta historiska utställningar. Som medproducent och skapare av utställningen har Musealia även med föremål från sin egen samling, bland annat barackerna från Auschwitz III och godsvagnen.

Auschwitz-Birkenau State Museum – Oświęcim (Polen)
Förutom att utbilda och forska om Auschwitz och Förintelsens historia förvaltar och bevarar Auschwitz-Birkenau State Museum sedan 1947 arvet och resterna av det tidigare nazistiska tyska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz. Som medproducent till denna utställning har museet lånat ut mer än 400 originalföremål för att visas över hela världen.

Museum of Jewish Heritage – New York (USA)
Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust är New Yorks bidrag till det globala ansvaret att aldrig glömma. Museet är engagerad i det viktiga uppdraget att utbilda olika besökare om judiskt liv före, under och efter Förintelsen.

Yad Vashem – Jerusalem (Israel)
Yad Vashem skapades 1953 av den israeliska regeringen och ägnar sig åt att dokumentera, forska och utbilda  och bevara minnet om Förintelsen. Yad Vashem Campus består av ett komplex av museer, International School for Holocaust Studies, International Institute for Holocaust Research och Yad Vashem Archives and Libraries.

Logo United States Holocaust Memorial Museum

United States Holocaust Memorial Museum
Washington, D.C. (Unidos)
USHMM är den officiella amerikanska institutionen för att bevara minnet av Förintelsens offer. Dess arbete är inriktat på att övervinna hat, förhindra framtida folkmord, främja mänsklig värdighet och stärka demokratin. Sedan starten 1993 har de haft mer än 30 miljoner besökare.

Logo Wiener Library

The Wiener Library – London (Storbritannien)
Wienerbiblioteket för studier om Förintelsen och folkmordet är världens äldsta institution (1933) som ägnas åt studier av Förintelsen, dess orsaker och arv. Ett av de få ”Juden Raus!” antisemitiska brädspel som finns i världen finns i bibliotekets samling och har lånats ut till utställningen.

Logo Auschwitz – Jewish Center

Auschwitz – judiskt centrum – Oświęcim (Polen)
AJC är den enda judiska närvaron i Oświęcim, staden känd som Auschwitz under andra världskriget. Idag inkluderar det det judiska museet, Chevra Lomdei Mishnayat-synagogan, utbildningscentret och Café Bergson, alla i Oświęcim.

Logo Education And Memorial Center Hartheim Castle

Hartheim Castle Education and Memorial Center – Alkoven (Österrike)
Memorial Center är en hyllning till offren för Aktion T4 ”eutanasi”-programmet som utvecklats på Hartheim Castle. Deras mål är att göra slottet, där mer än 30 000 människor (500 av dem från Spanien) dödades, till en plats att lära sig och reflektera över mänskliga rättigheter, bioetik och medicin.

Logo Holocaust Center For Humanity

Holocaust Center for Humanity – Seattle (USA)
Holocaust Center for Humanity i Seattle arbetar sedan 1989 med att inspirera elever i alla åldrar att kämpa mot intolerans och likgiltighet, främja mänsklig värdighet och agera i dess namn. Organisationen som är ideell, har lånat ut ett av de mest ikoniska originalföremålen i sin samling till Auschwitz-utställningen.

Logo Memorial Centre Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork – Hooghalen (Nederländerna)
Westerbork Memorial Centre ligger i det före detta transitlägret Westerbork för att hedra de judar och romer som deporterades till dödslägren i det ockuperade Polen. Anne Frank och hennes familj internerades i Westerbork sommaren 1944.

Logo Memorial And Museum Sachsenhausen

Memorial And Museum Sachsenhausen – Oranienburg (Tyskland)
Minnesmärket och museet Sachsenhausen tillhör Brandenburgs minnesstiftelse och är lokaliserd, för att hylla de otaliga offren, på den tidigare platsen för Sachsenhausens fångläger. Mer än 200 000 européer var instängda där mellan 1936 och 1945. Tusentals överlevde inte.

Logo Montreal Holocaust Museum

Montreal Holocaust Museum – Montreal (Kanada)
Målet med Holocaust Museum i Montreal är att utbilda folk i alla åldrar om Förintelsen och informera dem om de universella farorna med antisemitism, rasism, hat och likgiltighet. Genom sin verksamhet främjar den respekt för mångfald och mänskligt liv.

Logo Anne Frank House

Anne Franks hus – Amsterdam (Nederländerna)
Anne Franks hus är en oberoende organisation som förvaltar platsen där Anne Frank gömde sig under andra världskriget, och där hon skrev sin dagbok. Organisationen ökar den globala medvetenheten om hennes livshistoria och uppmuntrar människor att reflektera över farorna med antisemitism, rasism och diskriminering, och vikten av frihet, lika rättigheter och demokrati.

YIVO Institute for Jewish Research – New York (USA)
YIVO ägnar sig åt att bevara och studera historien och kulturen för östeuropeiska judar världen över. I nästan ett sekel har YIVO banat väg för nya former av judiskt stipendium, forskning, utbildning och kulturella uttryck. YIVOs arkiv och bibliotek innehåller över 23 miljoner unika föremål och över 400 000 volymer – den enskilt största samlingen i världen för den typen av studier.

Amud Aish Memorial Museum – New York (USA)
Amud Aish Memorial Museum (AAMM) är ett levande minnesmärke över alla offer från Förintelsen. Vi försöker skildra offrets upplevelse, med tonvikt på perspektiven hos observanta judiska samhällen och fokusera på trons och identitetens roll i det bredare sammanhanget av Förintelsen av den europeiska judendomen.

Malmö Museer – Malmö (SWE)

Malmö Museer är södra Sveriges största museum. Museet berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar på olika teman varje år. Malmö Museer bidrar till projektet genom att låna ut en unik Röda Korset-uniform som visas i utställningen.

Dans Jødisk Museum – Copenhaguen (DEN)

Det danska judiska museet är ett statligt kulturhistoriskt museum som berättar historien om det danska judiska livet från att kung Christian IV 1622 bjöd in judar att bosätta sig i hans riken fram till idag. Museet lånar ut mer än 15 originalföremål som reflekterar over Danmark och Sveriges roller under andra varldskriget.

Raoul Wallemberg Academy – Stockholm (SWE)

Raoul Wallenberg Academy är en ideell insamlingsstiftelse som grundades 2001 av bland andra Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren. Med Raoul Wallenbergs gärning och ledarskap som inspiration stärker de unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage. De äger Raoul Wallenbergs kalender och pass som är en del av utställningen när den besöker Malmö.

Privata samlingar

Robert Jan Van Pelt
Toronto (Kanada)

Shirley Kopolovic and Mark Levine
Toronto (Kanada)

Judith Tydor Baumel-Schwartz
Ramat-Gan (Israel)

Ruth-Anne Lenga
London (Storbritannien)

Sonja de Wind-Klijn
Amsterdam (Nederländerna)

Miroslaw Ganobis
Oświęcim (Polen)