Projektet - Auschwitz

Projektet

Tankarna om en utställningen började i april 2009 efter att Luis Ferreiro, Musealias chef, fick boken Man’s Search for Meaning av Viktor E. Frankl i födelsedagspresent. Några månader tidigare hade hans bror Jesús plötsligt dött, vid 25 års ålder.

Frankls personliga vägskäl, hans djupa och uppriktiga smärta över det han gick igenom, fick Ferreiro att reflektera över tanken om att skapa en vandringsutställning om Auschwitz historia. Ett driv av att dela historien om Förintelsen föddes, och då på det sätt som Musealia kunde, i en utställning.

Luis Ferreiro
Direktör för utställningen

Under vägledning och ledarskap av Ferriero, med en konstant och ett beslutsamt stöd från producenterna av projektet från Musealia, José Antonio Múgica och María Teresa Aguirre, förenades experter runt om i världen för att arbeta och ansluta sig till Musealias team i detta projekt som tog 7 år att utveckla.

Efter att teamet samlats och kärnan i utställningens berättelse hade tagits fram, började samtalen med Auschwitz-Birkenau State Museum om Musealias idé och själva projektet.

Diskussioner som under årens lopp resulterat i ett mycket mer omfattande avtal än planerat, vilket förvandlade utställningen till en samproduktion och ett aldrig tidigare skådat samarbete. Detta betydde att Musealia ledde ett projekt som, för första gången i historien, skulle samla material med stödet av 20 ledande institutioner och privata samlingar från hela världen för att skapa den första vandringsutställningen om Auschwitz.

Efter ett omfattande arbete, som innefattar skapandet av berättelsen, arkitektur, museografi, design av utbildnings- och grafiskt material, bevarande av samlingar och mycket mer, och tack vare samarbetet med arrangören Nordic Exhibitions samt stödet från Malmö Stad och Region Skåne är Musealia stolta över att kunna presentera utställningen i Malmö.