Historikerna - Auschwitz

Historikerna

Innehållet i Auschwitz-utställningen har tagits fram av ett team av internationella experter på Förintelsens historia och dess undervisning. Det har möjligjort att Musealia tillsammans med teamet från Auschwitz-Birkenau State Museum kunnat producera den största vandringsutställningen som någonsin ägnats Auschwitz.

Kuratorer

Dr. Robert Jan van Pelt

Dr. Robert
Jan van Pelt

Huvudkurator

Dr Robert Jan van Pelt är internationellt känd som en av de främsta auktoriteterna i ämnet Auschwitz historia.

Från 1997-98 var han ordförande för teamet som utvecklade planen att bevara Auschwitz-lägret och deltog som expertvittne i det berömda fallet mot den brittiske historikern, författaren och förnekare av Förintelsen, David Irving (London, 1998-2001).

Van Pelt, född i Harleem (Nederländerna), har publicerat flera böcker om lägret, några av de mest anmärkningsvärda är de internationellt prisbelönta Auschwitz, 1270 to the Present (1996) och The Case for Auschwitz (2002). Han har också samarbetat i mer än tjugo andra förlagsprojekt.

Under hela sin karriär har han verkat som historisk rådgivare för filmer som TV-dokumentären Auschwitz: The Nazis och ’The Final Solution’ (2005) av Laurence Rees, och han har varit medkurator för framgångsrika utställningar som The Evidence Room, som visades på Venedigbiennalen 2016.

Dr. Michael Berenbaum

Dr. Michael
Berenbaum

Kurator

Dr. Michael Berenbaum är amerikansk författare, professor, rabbin och rådgivare i konceptuell design av museer och historiska filmer. Han är också chef för Sigi Ziering Institute vid American Jewish University (Los Angeles), och professor i judiska studier vid American Jewish University.

1979, under president Jimmy Carter, utsågs han till biträdande direktör för presidentens kommission för Förintelsen. Från 1988-93 agerade han som projektledare för United States Holocaust Memorial Museum (USHMM), vars Holocaust Research Institute han var ordförande för efteråt.

Han har också (1997-99) varit VD och koncernchef för Survivors of the Shoah Visual History Foundation (idag USC Shoah Foundation), ägnat sig åt att filma och katalogisera vittnesmål från överlevare från Förintelsen i 57 länder och 32 språk. Denna institution skapades av filmregissören Steven Spielberg efter att Schindlers lista skapades.

Berenbaum har skrivit och redigerat en mängd böcker, bland vilka den anmärkningsvärda Anatomy of the Auschwitz Death Camp (1994, med Israel Gutman). Några filmprojekt där han har deltagit har vunnit Oscars- och Emmy-priser.

Paul Salmons

Kurator

Paul Salmons är konsult till United States Holocaust Memorial Museum och chefsintendent på ”Seeing Auschwitz”, en utställning av Musealia för FN och UNESCO. Som en oberoende kurator och utbildare som specialiserat sig på svåra historier, hjälpte Salmons till att skapa Storbritanniens nationella Förintelseutställning på Imperial War Museum; var med och grundade Centre for Holocaust Education vid University College London; och spelade en ledande roll i International Holocaust Remembrance Alliance, ett mellanstatligt organ med mer än 30 stater.

För närvarande utvecklar han nya utställningar, pedagogik och utbildningsresurser för partners i Storbritannien, Europa och Nordamerika.

Djamel Zeniti

Kurator

Djamel Zeniti är arkitekt och arbetar för den luxemburgska regeringen sedan 2009 och är ordinarie föreläsare om arkitekt och film vid tekniska universitetet i Wien sedan 1998. Mellan 2000 och 2008 var han också en del av det österrikiska utgrävningsteam som arbetade i Efesos, Turkiet.

Intresset för Auschwitz väcktes 1997 när han deltog i en månadslång workshop om Förintelsens historia samt design av Förintelsens minnesmärke, anordnad av Yad Vashem och Bezalel Academy i Jerusalem.

År 2000 var han med och organiserade ett seminarium om folkmordets arkitektur vid det tekniska universitetet i Wien. Två år senare skapade han en liten utställning om den rättsmedicinska tolkningen av arkitekturen och ruinerna av Auschwitz krematorier vid University of Waterloo i Kanada.

Dr. Piotr Setkiewicz

Direktör på Centre for Research at the Auschwitz-Birkenau State Museum

En grupp historiker och forskare från Auschwitz-Birkenau State Museum

Led by the Head Historian of the Museum, Dr. Piotr Setkiewicz, the museum’s Research Centre carries out academic studies on the history of the concentration camp, publishing its findings in books, monographs and articles. Among the many books published by the department, a particular highlight is the volume monograph about the history of Auschwitz, a basic compendium of all of the existing knowledge on the subject matter.