Många Mengeles: Pseudomedicinsk experimentering

Många Mengeles: Pseudomedicinsk experimentering

Många Mengeles: Pseudomedicinsk experimentering

Josef Mengele (1911–79) blev ökänd för sina experiment på barn – mestadels tvillingar – i Auschwitz, men han var inte ensam. Mer än 30 SS-läkare genomförde pseudomedicinska experiment i de största koncentrations- och förintelselägren. Fångar som bedömdes ”rasmässigt underlägsna” av den nazistiska rasideologin berövades rätten att leva och offrades i forskningsprojekt i en rad områden som epidemiologi, krigskirurgi, luft- och rymdmedicin, sjöräddning samt försök att utradera homosexualitet så väl som rasbiologisk genetik.

Tusentals koncentrationslägerfångar mördades eller stympades i oetiska försök. Vad motiverade dessa läkare, hur kan vi titta på deras resultat och vad lärde sig världen av de skrämmande pseudomedicinska experiment i Auschwitz och Nazi-Tyskland?

Föreläsare:

Therkel Stræde är lektor i samtidshistoria på Syddansk Universitet i Odense, och är Danmarks ledande forskare på Förintelsen. Han har bland annat skrivit om de danska judars flykt till Sverige i oktober 1943, Förintelsen i Belarus och om Auschwitz och andra lägers historia.

År 2018 startade han hemsidan www.danskejoederitheresienstadt.org (som också kan läsas på svenska) om de danska judarnas upplevelser i det nazistiska ghettot. Therkel har undervisat medicinstuderande i 20 år om ’läkarvetenskapen i Nazi-Tyskland’ och de etiska lärdomarna av de nazistiska förbrytelserna i detta ämne.

Samtalet ges på engelska.

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Datum

dec 07 2022

Tid

6:00 pm

Platser

Röda rummet
Kategori