De vita bussarna - Auschwitz

De vita bussarna

De vita bussarna

Under våren 1945 i slutet av andra världskriget, räddades tusentals människor till Sverige med de Vita bussarna från Nazitysklands koncentrations-, tvångsarbets- och förintelseläger. Räddningsaktionen var den största humanitära räddningsaktionen under hela andra världskriget och totalt kom cirka 17 000 personer till Sverige tack vare de Vita bussarna.

Idag, drygt 75 år efter andra världskrigets slut, är frågan om människor på flykt och om de Vita bussarna fortfarande aktuell. Lyssna på den intressanta berättelsen om hur aktionen kom till, om vilka människorna som deltog var och vad som faktiskt hände.

Föreläser gör Johan Ekblad, till vardags verksamhetsutvecklare på studieförbundet Vuxenskolan, och Samuel Thelin, museiintendent på Malmö Museer. Johan och Samuel representerar också Vitabussgruppen inom Malmökretsen.

Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek.

I samband med utställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.” håller Malmö stadsbibliotek i samarbete med Nordic Exhibitions en samtalsserie om Auschwitz och Förintelsen. Samtalsserien är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om rasism och inkludering.

Utställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.” är skapad av den spanska utställningsproducenten Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum. Mer information och biljetter finns via www.auschwitz.net

Date

Oct 18 2022
Expired!

Time

6:00 pm
Category