Auschwitz-utställningen öppnar i Malmö under en begränsad tid- Auschwitz

”Auschwitz” kommer till Malmö, Sverige, och är det enda stoppet i skandinavien

Auschwitz. Not long ago. Not far away

DEN INTERNATIONELLT PRISADE UTSTÄLLNINGEN "AUSCHWITZ" KOMMER TILL MALMÖ, SVERIGE, OCH ÄR DET ENDA STOPPET I SKANDINAVIEN

Utställningen – som öppnade i dag efter hela 35 000 försålda biljetter – innehåller mer än 700 originalföremål, utlånade från mer än 20 internationella institutioner, varav många av dem visas för första gången i Skandinavien.

Malmö, Sverige – 26 maj 2022 – Idag öppnade Malmömässan den mest omfattande vandringsutställningen om Auschwitz någonsin, Auschwitz. Not long ago. Not far away. Utställningen består av mer än 700 originalföremål från det största och mest dödliga tyska nazistlägret, därav de flesta kommer från Auschwitz-Birkenau State Museum. Utställningen innehåller även föremål från mer än 20 internationella institutioner och privata långivare.

Auschwitz. Not long ago. Not far away, som hittills har nått över en miljon besökare med stopp i Madrid, New York och Kansas City, skapades av den spanska internationella utställningsproducenten Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum i Polen. Under sin vistelse i Sverige är det Nordic Exhibitions som är arrangör med stöd av Malmö Stad, Regionen Skåne, Forum för Levande Historia (utbildningspartner) och SJ (resepartner).

Den här gripande och verkliga berättelsen genom ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia utforskar lägrets dubbla identitet som fysisk plats – den största dokumenterade massmordsplatsen i mänsklighetens historia – och som en symbol för hatets och det mänskliga barbariets gränslösa manifestationer.

Auschwitz. Not long ago. Not far away. pågår fram till och med september 2022. Biljetter finns på www.auschwitz.net.

ETT INTERNTIONELLT SAMARBETE UTAN MOTSTYCKE

Auschwitz. Not long ago. Not far away. utformades och utvecklades av Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum. I kuratorsteamet ingår de världsberömda forskarna Dr Robert Jan van Pelt, Dr Michael Berenbaum och Paul Salmons, i ett aldrig tidigare skådat samarbete med historiker vid forskningscentret vid Auschwitz-Birkenau State Museum, som leds av Dr Piotr Setkiewicz.

”I dagens värld, där vi bevittnar återkomsten av grymma krigsscener i Europa, där Ryssland invaderade det oskyldiga Ukraina, men där vi också ser oroväckande symptom på rasism, antisemitism och påverkan av hatets ideologier, måste Auschwitz förbli en tydlig varningssignal”, förklarade Dr. Piotr M. A. Cywinski, direktör för det statliga museet Auschwitz-Birkenau. ”Detta tecken måste få oss alla att avvisa likgiltighetens frestelse, fördjupa vår moraliska oro och arbeta för en mer rättvis, fredlig och human värld”, sade han.

Förutom Auschwitz-Birkenau State Museum har 20 andra museer, institutioner och privata samlare över hela världen lånat ut delar av sina personliga samlingar för att visas i ett begränsat antal huvudstäder i världen.

Bland dessa finns Yad Vashem – World Holocaust Remembrance Center i Jerusalem (Israel), United States Holocaust Memorial Museum i Washington DC (USA) och flera andra förintelsemuseer i Nordamerika och Europa. Flera överlevande och privata samlare är också aktivt involverade i detta projekt och har donerat personliga föremål av stort historiskt och mänskligt värde.

I denna mening ger utställningen besökarna möjlighet att uppleva artefakter inklusive hundratals personliga föremål – som resväskor, glasögon och skor – som tillhörde överlevande och offer i Auschwitz. Andra artefakter är bland annat betongstolpar som ingick i staketet i Auschwitzlägret, fragment av en ursprunglig fånglägret från lägret Auschwitz III-Monowitz, ett skrivbord och andra ägodelar som tillhörde den förste och längst tjänstgörande kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, en gasmask som SS använde och, bland andra konstverk, Picassos litografi ”Head of the Auschwitz Prisoner”.

”Före pandemin uppgick antalet besökare från Skandinavien som kom till Auschwitz Memorial till och med till nästan 100 000 personer per år. Men många fler kommer av många skäl aldrig att kunna besöka platsen. Denna utställning är ett unikt tillfälle att möta denna historia i Malmö, dess enda stopp i Skandinavien”, säger Luis Ferreiro, chef för utställningen och museet. ”Vi kommer hit för att berätta en historia. En mycket svår men nödvändig sådan, om hur en sådan plats kunde komma att existera. Att förstå vårt förflutna kan vara det bästa sättet att få en djupgående förståelse för vår nutid”, tillade han.

Swedish Clothes Hangers (1943). Original in the collection of the Danish Jewish Museum.

UTSTÄLLNINGEN I MALMÖ

Under utställningens vistelse i Malmö deltar även olika skandinaviska museer och institutioner som lånar ut imponerande föremål från sina samlingar, däribland Armé Museum, Dansk Judeisk Museum och Malmö Museer.

Dessa föremål, som inkluderar personliga föremål från regionala offer och överlevande, kommer att bidra till att förklara Sveriges och resten av Skandinaviens roll under andra världskriget.

Utställningen samarbetar också med Forum för levande historia, en svensk myndighet som använder Förintelsen och andra brott mot mänskligheten för att arbeta med frågor som tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter, för att anordna en rad offentliga och pedagogiska program. Dessa kommer att innehålla experter på Förintelsen och kommer att vara tillgängliga både personligen och online under hela utställningens gång.