Auschwitz idag - Auschwitz

Auschwitz idag

Det viktiga arbetet i Auschwitz-Birkenau State Museum

Auschwitz-Birkenau State Museum är ett offentligt museum beläget i den polska staden Oświęcim, till minnet av offren för nazisternas koncentrations-, tvångsarbete och förintelseläger, samt till bevarandet av själva platsen (Auschwitz I och Auschwitz II-Birkenau) och de historiska föremål som finns där.

Entrada a Auschwitz

En grupp människor går in i Auschwitz-Birkenau State Museum. © Paweł Sawicki.

Trots att man tidigare lånat ut föremål till andra museer och institutioner, har man aldrig haft ett så omfattande samarbete, både i omfattning och i historisk relevans, som nu. Till den internationella utställningen har man lånat ut mer än 400 unika föremål.

Museet skapades av den Polska regeringen 1947 och omfattar 191 hektar och förklarades som ett mänskligt arv av UNESCO 1979. 2016 slog det sitt eget rekord när 2 miljoner människor besökte komplexet.

Idag är Auschwitz fortfarande platsen där historiens största massmord ägde rum. Och nu när dess sista överlevande och förövare försvinner, har spridningen av arvet blivit viktigare än någonsin.

crematorio
Auschwitz hoy en día

Besöket på Auschwitz-Birkenau State Museum nuförtiden. Till vänster – En del av krematorierna idag. Till höger – stulna tillhörigheter till fångar. © Paweł Sawicki.

Tack vare donationer kan Auschwitz-Birkenau State Museum fortsätta sitt arbete med avslöjanden, utbildnings- och bevarandeaktiviteter. Klicka på länken nedan om du vill stötta deras viktiga och nödvändiga arbete.