Humanitära förhållanden - Auschwitz

Humanitära förhållanden

Mod och överbefolkning i lägret

De nyanlända som överlevde selekteringen som ägde rum på die Rampe (perrongen) skickades direkt till en avdelning som kallas ”bastun”, där de desinficerades, rakades, kläddes av sina kläder och värdesaker och tatuerades med ett nummer, som ersätte personens namn inför lägermyndigheterna.

Efter detta vallade SS-män dem till karantänszonen, där de omedelbart kom in i lägerverksamheten utan privatliv, godtyckliga straff och brist på sjukvård.

Prisioneras
Reclusos

Kvinnliga och manliga judiska interner med sin särpräglade uniform, efter att ha blivit registrerade i Auschwitz. © Yad Vashem.

Under vistelsen i Auschwitz fick fångarna bara en trasig uniform och ett par skor eller grova, obekväma träskor som orsakade allvarliga sår och gjorde de flesta sjuka. De hade samma kläder på jobbet på dagarna och för att sova i på nätterna och de var ofta fulla a löss.

Till vänster: Sovsäng från en fångbarack (1941–44) Fångarna sov på golvet i baracken under lägrets första år. Trippelvåningssängar introducerades i slutet av 1941. Fångjacka och byxor från koncentrationslägret Sachsenhausen (ca 1941). Samling från Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen © Musealia

Detta, tillsamman med överbefolkningen av lägret och hungern, gjorde att smittsamma sjukdomar som dysenteri lätt spred sig bland fångar, som inte hade någon möjlighet att behandla dem.

För att göra saken värre bodde Auschwitz-fångar i ohälsosamma baracker som knappt var ventilerade och knappt isolerade från den extrema kyla som var vanlig i Oświęcim, där vintrarna är särskilt hårda. Dessa primitiva byggnader hade inte ens ett badrum. Istället fanns en hink i varje kvarter för de hundratals invånarna.

Barracón
Barracón Auschwitz

Till vänster: Interiör av baracker i dödslägret Auschwitz II-Birkenau. © Paweł Sawicki. Till höger: Upp till sex personer sov i varje säng och våning i de 36 våningssängarna som byggdes i en barack. Med tillstånd av National Archives and Records Administration.