Diet - Auschwitz

Diet

Utan mat och vatten

Liksom i resten av de tyska nazisternas koncentrations- och förintelselägren, var hungern i Auschwitz ständig och hela tiden närvarande, vilket var den främsta orsaken till att medellivslängden var några veckor eller månader.

Även om det officiellt fanns en meny för fångar, hade detta ingenting att göra med maten som delades ut i matsalen i Auschwitz.

Skål (1940-tal) och träsked (1940–45) märkta med namnet Zośka och numret 30921 på undersidan. Ägaren till skeden, Stanisław Śitaj, kom till lägret den 17 april 1942. Samling från Auschwitz-Birkenau State Museum. © Musealia

Den dagliga ransonen bestod av en skål med en bitter dryck som liknar kaffe till frukost, en skål med tunn soppa gjord på ruttna grönsaker eller kött vid middagstid och en brödskorpa och en liten portion margarin innan du går och lägger dig.

Vissa hade ännu mindre tur, för de sista i utdelningskön fick ofta ingen mat alls. SS-männen straffade godtyckligt de intagna genom att beröva dem deras ranson.

Efter några veckor i lägret, där de ätit små mängder kalorier och led av diarré, förlamande buksmärtor och, som följd, demoralisering, dog många av dem av svaghet.

Till vänster: Köksgryta (1940-tal) Till höger: Miniatyrsked av en deporterad förvarad i Kanada (1942-1945). Samling från Auschwitz-Birkenau State Museum. ©Musealia